Bijzondere boeken in opdracht

Over ons

Jonghout & partners

Jonghout boekenmakers bestaat uit Jenny Lindhout * grafisch ontwerper en illustrator, en Ria de Jong – creatief tekstschrijver/redacteur. En uit een netwerk van ervaren samenwerkingspartners en specialisten: fotografen, wetenschapsjournalisten, kunstenaars, columnisten, cartografen, dichters, boekdrukkers en anderen die gek zijn op boeken.

Mooie boeken maken is mooi werk

Wij maken graag boeken die – naast sprankelend, mooi en spannend – juist ook bruikbaar en functioneel zijn. Of die iets extra’s bieden: waar een verrassing in zit. Tegelijkertijd houden we van eenvoud: een logisch concept, heldere teksten en een zuivere vormgeving.
Die combinatie vinden, dat is de uitdaging die we voor elk boek opnieuw aangaan.

We LOVE books!

Ria “Met een boekje in een hoekje – achter de bank, in de gangkast of onder mijn bed – dat was ik, als kind in een groot gezin. Lekker op mezelf en lezen.
Mijn zusjes en ik waren ook altijd aan het knutselen. De bakkerswinkel van mijn ouders leverde genoeg karton, dozen, touwtjes en papier op om eindeloos van alles en nog wat te maken: sieradendoosjes, mijn eigen dagboek, mobiles, kijkdozen, opschrijfboekjes, fotomapjes, handtasjes, lampenkappen … , tot teenslippers aan toe. De liefde voor lezen, voor boeken, en het plezier van mooie dingen maken met papier is nooit meer overgegaan.”

Jenny “Buikpijn had ik, elke keer als ik als kind naar de bibliotheek ging. Van de spanning: wat voor boeken zou ik tegenkomen? Met mooie tekeningen? Een spannend verhaal? En naar welke werelden namen die boeken me mee?
Boeken waren ook mijn inspiratiebron bij het tekenen. Met pen-en-inkt een landkaart maken zoals in
Brief voor de koning, of met gouache vogels naschilderen uit de vogelgids. Met potlood probeerde ik mensen te tekenen zoals Mance Post dat deed in de boeken van Madelief.
Nog steeds is elk nieuw boek spannend; gaat het me lukken om het boek zo te maken als het in mijn hoofd zit? Ja, gelukkig wel en daarom is het elke keer weer een feestje als er een nieuw boek uitkomt.”