Bijzondere boeken in opdracht

Ons mooie voedselboek ligt nu in de winkel

8 september 2016, Jenny Lindhout

foto cover voor website
De afgelopen tijd is het stil geweest op onze website, maar niet in onze hoofden, op onze computers en de tekentafel. We hebben gebroed en gepraat. Dingen uitgeprobeerd en contacten gelegd. Gesprekken gevoerd en op pad geweest. Al die activiteiten hebben uiteindelijk geleid tot het maken van Ons mooie voedselboek. Dit keer geen boek in opdracht maar een geheel eigen idee dat we samen met voedingskundige/wetenschapsjournalist Lisette de Jong hebben gerealiseerd. We zijn erg blij met en trots op het eindresultaat en we horen graag wat jij ervan vindt?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten rond het boek, word dan vriend van Ons mooie voedselboek op Facebook.

Gebroken koekjes

9 april 2014, Ria de Jong

Dit ben ik. Ik ben hier een jaar of zes, zeven en sta op een krukje achter de toonbank van onze net verbouwde bakkerswinkel.

Het beeld van deze foto popte bij mij op toen ik mijn verhaal over voedselverspilling ging voorbereiden. Want ik was uitgenodigd om ons boekje officieel ‘ten doop’ te houden bij een bijeenkomst van Slow Food Groene Hart. Joke Eek, de voorzitter, had mij aangemoedigd om mijn verhaal vooral persoonlijk te houden. Dat bracht mij op de gedachte hoe ik als dochter van een bakker dagelijks te maken had met het niet verspillen van voedsel: de gebroken koekjes kwamen bij ons in de koektrommel, overgebleven gebak ging naar de buren en mijn vader maakte paneermeel van oud brood. Dat laatste doe ik zelf nog steeds. En mijn zus ook, hoorde ik naar aanleiding van mijn verhaal.

Eigenlijk dacht ik ook dat ik best weinig verspilde. Tot ik de documentaire Taste the Waste zag. Echt schokkend wat er in de hele voedselketen verspild wordt en hoe je daar zelf – vaak ook onbewust – aan meewerkt. Deze documentaire heeft me niet alleen aan het denken gezet, maar ook aan het werk. Het resultaat: minder weggegooid voedsel, en een mooi boekje. Want we gooien allemaal goed eten weg, en als alle 1000 mensen die dit boekje krijgen daar nu een beetje bewuster mee omgaan, dan kan “1000 x een beetje” toch best wat opleveren.

Ria

Als je het leuk vindt, kun je hier mijn hele verhaal lezen.

Meer blogs over dit onderwerp: Enjoy good food, Jouw tips, ideeën, recepten

Enjoy good food

12 februari 2014, Ria de Jong

Genieten van lekker eten, dat deden we altijd al. Maar sinds een paar maanden kijken we toch iets anders naar wat we wel en niet (op)eten. Eigenlijk sinds we de documentaire Taste the Waste gezien hebben. Daarin wordt uitgelegd hoeveel voedsel er wel voor menselijke consumptie wordt geproduceerd, geteeld, gevangen en gefokt, maar daar uiteindelijk niet voor gebruikt wordt. Goed voedsel dat in de veevoertrog (in het gunstigste geval) of in de verbrandingsoven van de reinigingsdienst terecht komt. Het is indrukwekkend en schrikbarend. Voor een groot deel zijn wij, consumenten, direct verantwoordelijk voor deze verspilling.

Het onderwerp liet ons niet los, voor ons een teken dat we er iets mee moesten doen. Een boekje maken dus. Een mini-boekje waarin we informatie over het onderwerp, tips en recepten hebben gebundeld.

GRATIS
We delen de mini-boekjes gratis uit. Heb je er nog geen ontvangen, vraag het dan aan en vergeet niet je postadres te vermelden.
Downloaden kan ook. Uiteraard is het bedoeld voor persoonlijk gebruik.

Wil je het boekje in een grotere oplage ontvangen, of laten aanpassen voor je bedrijf of organisatie, neem dan contact met ons op. We vinden het leuk om over de mogelijkheden te praten.

Meer blogs over dit onderwerp: Jouw tips, ideeën, recepten, Gebroken koekjes

Jouw tips, ideeën, recepten

12 februari 2014, Ria de Jong

We zien dat het onderwerp voedselverspilling leeft. Albert Heijn verspreidde afgelopen week 1 miljoen eetmaatjes om je te helpen de juiste porties rijst, pasta en couscous te bereiden zodat je niets overhoudt. Alsof ze Jenny’s tip gelezen hadden 😉

Als we erover praten met mensen, krijgen we meteen adviezen voor het voorkomen van verspilling, en lekkere recepten om restjes te verwerken. Daar zouden we graag meer mee willen doen, een boek maken bijvoorbeeld …

Reageer

Heb jij ook een goede tip om verspilling tegen te gaan, maak jij de lekkerste dingen van overgebleven ingrediënten, heb je ideeën of wensen om het weggooien van goed voedsel te verminderen, meld het onderaan deze pagina. We kijken ernaar uit!

En wie weet wordt het zoveel dat we er een ‘echt’ boek mee kunnen maken. Zou dat niet mooi zijn?

Meer blogs over dit onderwerp: Enjoy good food, Gebroken koekjes

Op bezoek bij het boek

4 november 2013, Ria de Jong

Poster Op bezoek bij het boek Dat was het thema van de Culturele Zondag gisteren in Utrecht.

“Dan moeten mensen ook op bezoek komen bij Jonghout”, dacht ik meteen toen ik de poster in de stad zag hangen. Het was wel kort dag: woensdag voor de bewuste zondag, maar het was te leuk om het te laten lopen.

Dus snel iedereen die we kennen een mailtje gestuurd, gelinkind en getwitterd, mijn kamer opgeruimd, een laat verjaardagsbloemetje kwam nu mooi van pas. Et voilà, gooi de deur maar open.

Veel leuke reacties gehad, van mensen die het een leuk initiatief vonden en graag hadden willen komen, maar ja …
En – ondanks de late aankondiging – toch een aantal geïnteresseerde, gezellige en lieve bezoekers. Niet veel, en nee, ik was niet teleurgesteld. Met weinig bezoekers heb je ook echt tijd om met mensen te praten, en dat was gewoon goed en gezellig.

Maar bovenal was het voor mij een hele inspirerende dag. Als ik anderen over mijn werk vertel, verbaas ik me er soms zelf over wat een leuk werk ik toch heb: een vraag van een klant levert allerlei ideeën op, wat is de best passende oplossing, hoe gaan we het doen, voorstellen maken, overleggen met leveranciers, klant en met elkaar, planningen opzetten en deadlines halen, met een prachtig boek als resultaat. En een blije klant.

Daar word ik helemaal blij van en dan heb ik heel veel zin in nog veel meer van zulke projecten.
Dus kom maar op!