Bijzondere boeken in opdracht

Gebroken koekjes

9 april 2014, Ria de Jong

Dit ben ik. Ik ben hier een jaar of zes, zeven en sta op een krukje achter de toonbank van onze net verbouwde bakkerswinkel.

Het beeld van deze foto popte bij mij op toen ik mijn verhaal over voedselverspilling ging voorbereiden. Want ik was uitgenodigd om ons boekje officieel ‘ten doop’ te houden bij een bijeenkomst van Slow Food Groene Hart. Joke Eek, de voorzitter, had mij aangemoedigd om mijn verhaal vooral persoonlijk te houden. Dat bracht mij op de gedachte hoe ik als dochter van een bakker dagelijks te maken had met het niet verspillen van voedsel: de gebroken koekjes kwamen bij ons in de koektrommel, overgebleven gebak ging naar de buren en mijn vader maakte paneermeel van oud brood. Dat laatste doe ik zelf nog steeds. En mijn zus ook, hoorde ik naar aanleiding van mijn verhaal.

Eigenlijk dacht ik ook dat ik best weinig verspilde. Tot ik de documentaire Taste the Waste zag. Echt schokkend wat er in de hele voedselketen verspild wordt en hoe je daar zelf – vaak ook onbewust – aan meewerkt. Deze documentaire heeft me niet alleen aan het denken gezet, maar ook aan het werk. Het resultaat: minder weggegooid voedsel, en een mooi boekje. Want we gooien allemaal goed eten weg, en als alle 1000 mensen die dit boekje krijgen daar nu een beetje bewuster mee omgaan, dan kan “1000 x een beetje” toch best wat opleveren.

Ria

Als je het leuk vindt, kun je hier mijn hele verhaal lezen.

Meer blogs over dit onderwerp: Enjoy good food, Jouw tips, ideeën, recepten