Bijzondere boeken in opdracht

Leve koning Willem IV

24 november 2012, Ria de Jong

Op 30 maart 2014 wordt kroonprins Willem-Alexander gekroond tot koning Willem IV.

Tenminste, dat denk ik.

Waarom ik dat denk? Tja, door het dagboek van Jakob Frederik Klinkhamer, een notaris die leefde van 1775 tot 1852. Rond 1840 schreef hij zijn levensloop op, teneinde mijnen kinderen een begrip te geeven van hetgeen zoo voor hun geboorte, als geduurende hunne jeugd is voorgevallen en hoe hunne ouders zich in de diversche omstandigheeden gedragen hebben.

Ik lees zijn dagboek omdat Jonghout boekenmakers er een mooi boekje van maakt, bestemd voor de nazaten van de notaris in Nederland, Amerika en Australië, 134 gezinnen ontvangen het straks als nieuwjaarsgeschenk.

Het dagboek leest als een live verslag van de geschiedenis zoals we die uit de schoolboeken kennen, want Klinkhamer leefde in een roerige tijd. Napoleon bezette Nederland, zand- en kleiwegen werden vervangen door verharde straatwegen, er waren invallen van Pruisen, Russen en Engelsen, de eerste trein kwam in Nederland te rijden – van Haarlem naar Amsterdam – , en Klinkhamer zag in het Eij de eerste alhier geziene stoomboot welke die zijn eerste proef tocht deed.

Na allerlei oorlogen, slagen en schermutselingen werd het vanaf 1813 rustiger in Nederland. Napoleon had zich teruggetrokken en de zoon van stadhouder Willem V werd tot constitutioneel koning uitgeroepen. Hij werd als koning Willem I ingehuldigd op 30 maart 1814. En laat dat nou binnenkort tweehonderd jaar geleden zijn. Een mooi moment voor de inhuldiging van een nieuwe koning, dacht ik zo. Als we dan toch speculeren, lijkt dit me wel een goede gok: 30 maart 2014 neemt prins Willem-Alexander de scepter van koningin Beatrix over en komt op de troon.

Leve koning Willem IV.
Hoera, hoera, hoera.

Ria

P.S.  (29 januari 2013)
De werkelijkheid heeft mijn fantasie inmiddels ingehaald: het wordt 30 april 2013, ook een mooie datum. En hij wordt ingehuldigd, niet gekroond.
Of het koning Willem IV wordt of koning Willem-Alexander? Ik gok op het laatste. Voor wat het waard is.

 

Meer blogs over dit project:
Onmogelijke spoedklus   Het museum komt naar je toe!   Kudas to you!